Nasi Dagang merupakan hidangan tempatan istimewa yang terkenal di Terengganu dan Kelantan. Nasi dagang Terengganu biasanya diperbuat daripada campuran beras dan beras pulut dan dimasak bersama-sama santan kelapa.
Nasi dagang Kelantan biasanya bewarna coklat kerana menggunakan beras berbeza dikenali 'beras dagang'.
Nasi dagang Terengganu dihidangkan dengan kuah nasi dagang yang dimasak dengan menggunakan rempah khas (berlainan dengan rempah kari biasa). Ikan yang digunakan biasanya ikan Aya Hitam (ikan tongkol) yang bersaiz besar, dipotong. Selain itu acar timun juga disediakan.
Nasi dagang dikatakan dikenali sedemikian kerana, hanya mempunyai satu lauk (tanpa acar timunnya). Mudah, bagaikan mereka yang dalam perdagangan tanpa penyediaan lauk-pauk yang banyak.
Kini nasi dagang bukan hanya digemari oleh penduduk Kelantan dan Terengganu sahaja. Malah ia mendapat banyak permintaan di negeri-negeri lain di Malaysia. Maka perniagaan ini sangat berkembang di seluruh Malaysia.
No comments:
Post a Comment